Do góry

Desery Przepis na:

Sezamki

Sezamki

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 1088

szybka w robieniu i pyszna przekąska

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. wysypać sezam na suchą patelnię i podprażyć (mieszać często), aż zrobi się złoty, odstawić

  2. do garnka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody i poczekać, aż się skarmelizuje (będzie złoty i płynny). Do karmelu dodać miód i wymieszać. Następnie wrzucić ostudzony sezam i mieszać, ąż się wszystko połączy.

  3. teraz pracować szybko: na arkusz papieru do pieczenia wylać masę sezamową, przykryć 2 papierem i rozwałkować na grubość max 1cm (masa będzie tężała z każda chwilą). jak masa troszkę przestygnie odkleić od pergaminu później mogą być trudności. pokroić dowolnie ( trójkąty, kwadraty itp. ) pozostawić do całkowitego wystygniecia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń