Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest jedno z moich lubionych ciast. Przypadnie do gustu każdemu kto tak jak ja uwielbia sezam.
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1774
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 264
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 272
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1774
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 264
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 272
Składniki
Z drożdży, szczypty cukru i 2 łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn. Do przesianej mąki dodajemy ubite żółtka z cukrem, mleko, wyrośnięty rozczyn i olej, wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno być dość zwarte. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 70 g sezamu krótko mielimy, dodajemy cukier puder, śmietanę i resztę sezamu. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników w jedną masę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość cienko i wycinamy 3 kółka ok. 4 cm i resztę kółek ok. 6 cm. Każde kółeczko wypełniamy odrobiną nadzienia i zlepiamy jak uszka, tylko nie zamykamy góry. Tak przygotowanymi ciasteczkami wypełniamy formę ( ok. 21 cm) wysmarowaną margaryną . Zaczynamy od środka ja dałam tam te trzy mniejsze.
Napełnioną foremkę zostawiamy do ponownego wyrośnięcia ciasta, następnie smarujemy je rozmąconym białkiem z cukrem. Pieczemy ok.30 minut w 170-180 C.