Do góry

Desery Przepis na:

Sezamowe zawijańce

Sezamowe zawijańce

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 9160

Dodano:

Odsłon: 7739

To jest jedno z moich lubionych ciast. Przypadnie do gustu każdemu kto tak jak ja uwielbia sezam.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • drożdże 20 g
  • cukier 65 g
  • mleko ok. 190 ml
  • 2 żółtka
  • olej rzepakowy 60 ml
  • Nadzienie: sezam 90 g
  • cukier puder 30-33 g
  • śmietana 18 % 1 pełna łyżeczka
  • do smarowania : białko + 1/2 łyżeczki cukru
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z drożdży, szczypty cukru i 2 łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn.
    Do przesianej mąki dodajemy ubite żółtka z cukrem, mleko, wyrośnięty rozczyn i olej, wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno być dość zwarte.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    70 g sezamu krótko mielimy, dodajemy cukier puder, śmietanę i resztę sezamu. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników w jedną masę.
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość cienko i wycinamy 3 kółka ok. 4 cm i resztę kółek ok. 6 cm.
    Każde kółeczko wypełniamy odrobiną nadzienia i zlepiamy jak uszka, tylko nie zamykamy góry.
    Tak przygotowanymi ciasteczkami wypełniamy formę ( ok. 21 cm) wysmarowaną margaryną . Zaczynamy od środka ja dałam tam te trzy mniejsze.

  2. Napełnioną foremkę zostawiamy do ponownego wyrośnięcia ciasta, następnie smarujemy je rozmąconym białkiem z cukrem.
    Pieczemy ok.30 minut w 170-180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 lutego 2018 Wezmę trzy sztuki, no może sześć, bo pysznie wyglądają :)
Będzie w sam raz dla nas na wieczór ;)
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń