Do góry

Desery Przepis na:

Sezamowiec z chałwą

Sezamowiec z chałwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1446

Dodano:

Odsłon: 23515

Pyszne połączenie kruchego ciasta, sezamu i chałwy

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce ( ok. 2 godz.)

  2. Blachę (25x 37) wyłożyć papierem i wylepić połową ciasta . Składniki masy sezamowej krótko podsmażamy i wykładamy na surowy placek. Piec ok. 30 -35 minut w 180 stopniach.

  3. Ponownie blachę (25x 37) wyłożyć papierem i wylepić drugą połową ciasta. Placek posmarować dżemem i na to wylać pianę ubitą z białek, cukru (pod koniec ubijania dosypujemy wiórki). Piec j.w

  4. Rozpuścić margarynę na patelni, dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy na wolnym ogniu aż do powstania jednolitej masy.

  5. Na jeszcze ciepły placek z sezamem wylewamy masę chałwową. Po zastygnięciu przykrywamy upieczonym plackiem z pianą.

  6. Ciasto dobre jest na drugi dzień a jeśli się uchowa to można je przechowywać nawet kilka dni. SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Izamat 13 kwietnia 2011 Ciasto jest przepyszne - wypróbowałam. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beata1984 23 stycznia 2011 ja zrobiłam na niedzielę to ciasto i jak dla mnie pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasik 22 stycznia 2011 Ja składam placki odwrotnie, sezam jest na górze, pysznie karmelkowy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 21 stycznia 2011 Renka. trzeba uważać aby za długo nie podsmażać sezamu oraz ewentualnie zmniejszyć nieco temp. pieczenia tego placka -ta moje dyżurne ciasto, zawsze wychodzi. Nowalijka , a sezam ma być w ziarnach, kupowany na wagę lub w torebkach .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 21 stycznia 2011 Piekłam już to ciasto ,u mnie ta dolna warstwa z sezamem była trochę twarda -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lena79 21 stycznia 2011 Moje ulubione -muszę je zrobić ,może na niedzielę.
Ja do niego specjalnie robię dżem z mirabelek -jest kwaskowy super przełamuje słodki smak.
A sezam powinien byś such (same ziarenka)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 21 stycznia 2011 ale fajne ciacho czegoś takiego jeszcze nie jadłam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 21 stycznia 2011 Mam tylko pt jaki to ma być sezam, bo ja kojarzę tylko taki polany karmelem w kawałkach taki to ma być?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 21 stycznia 2011 No ślinka mi pociekła muszę wypróbować

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń