Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tanie i smaczne. Idealne do piwa lub barszczyku
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 258
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 258
Składniki
Wersja zmodyfikowana. Białe pieczywo moczymy z wyczuciem w mleku. To znaczy mleko raczej dolewamy, niż robimy od razu pływalnię. Bo cała rzecz polega na tym, żeby po rozmoczeniu wyrobić to na masę, ciasto czy jak to tam zwać. Kiedy mamy już ciasto pieczywowe - dodajemy do niego taką samą mniej więcej wagowo ilość, startego pikantnego sera. W tą paciaję, konsystencji kotletów mielonych - ciach surowe jajka ( ile wyobraźnia podpowie ewentualnie konsystencja masy). Z przypraw jako wypróbowane polecam : czosnek, majeranek, bazylię, szczyptę ( ostrożnie ! ) mięty i szałwi plus jakaś wegeta albo delikat. Wyrabiamy na gładziutko. Rozgrzewamy głęboką oliwę i pakujemy do niej ( po kilka - nie za dużo na raz ! ) kulki wielkości orzecha włoskiego ulepione z tak powstałej paciai. Koniecznie przewracamy, aby z obu stron były złociutko-brązowe. Gorące - orgiastyczne do dipów i białego wina. Zimne nawet z keczupem są świetne. Produkuję to zawsze, w ilościach nieprzyzwoitych,dla zaprzyjaźnionych znajomych Znika jak kamfora. Wygodne, ponieważ masę można skonstruować dzień wcześniej, a palnąć w olej przed przyjściem gości. Albo usmażyc wcześniej - podać zimne z keczupem i piwem. POLECAM ! Na chandrę niezastąpione do chrupania.