Do góry

Przekąski Przepis na:

Sfiryje Algirskie

Sfiryje Algirskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 150

Dodano:

Odsłon: 872

Tanie i smaczne. Idealne do piwa lub barszczyku

Składniki

  • białe czerstwe pieczywo,
  • mleko
  • starty, żółty ser
  • Jaja, ja daje dwa
  • przyprawy wedle woli
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wersja zmodyfikowana. Białe pieczywo moczymy z wyczuciem w mleku. To znaczy mleko raczej dolewamy, niż robimy od razu pływalnię. Bo cała rzecz polega na tym, żeby po rozmoczeniu wyrobić to na masę, ciasto czy jak to tam zwać. Kiedy mamy już ciasto pieczywowe - dodajemy do niego taką samą mniej więcej wagowo ilość, startego pikantnego sera. W tą paciaję, konsystencji kotletów mielonych - ciach surowe jajka ( ile wyobraźnia podpowie ewentualnie konsystencja masy). Z przypraw jako wypróbowane polecam : czosnek, majeranek, bazylię, szczyptę ( ostrożnie ! ) mięty i szałwi plus jakaś wegeta albo delikat. Wyrabiamy na gładziutko. Rozgrzewamy głęboką oliwę i pakujemy do niej ( po kilka - nie za dużo na raz ! ) kulki wielkości orzecha włoskiego ulepione z tak powstałej paciai. Koniecznie przewracamy, aby z obu stron były złociutko-brązowe. Gorące - orgiastyczne do dipów i białego wina. Zimne nawet z keczupem są świetne. Produkuję to zawsze, w ilościach nieprzyzwoitych,dla zaprzyjaźnionych znajomych Znika jak kamfora. Wygodne, ponieważ masę można skonstruować dzień wcześniej, a palnąć w olej przed przyjściem gości. Albo usmażyc wcześniej - podać zimne z keczupem i piwem. POLECAM ! Na chandrę niezastąpione do chrupania.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: sfiryje

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mniamu 22 lutego 2010 ...bardzo ciekawy przepis, lubię takie...do ulubionych :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hakmet 18 lutego 2010 Z chilli będą pyszne. Ja tez lubię na ostro

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NATIE 18 lutego 2010 Mmmm .. brzmi super. Sprobuje na ostro z chilli i kuminem. Dzieki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń