Do góry

Dania główne Przepis na:

Siekane kotleciki z kurczaka

Siekane kotleciki z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 371

Dodano:

Odsłon: 407

Szybkie kotleciki z kurczaka, które są świetną alternatywą dla klasycznego kotleta. Idealne dla dzieci - zdrowe, smaczne i kolorowe!

Składniki

  • połowa piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • połowa papryki
  • szalotka
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła, np. oregano, bazylia, tymianek
  • 3-4 łyżki startego żółtego sera
  • opcjonalnie: 2 łyżki posiekanych ziół świeżych np. bazylia, pietruszka
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurczaka i paprykę kroimy w średnią kostkę. Szalotkę drobno siekamy.
    Do miski wrzucamy kurczaka, ser, paprykę, szalotkę oraz przyprawy i wszystko mieszamy. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę i ponownie wszystko razem łączymy. Na koniec dodajemy świeże zioła.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy jest już gorący, to zaczynamy smażyć kotleciki (po 1-2 łyżki na każdy) zachowując odstępy i lekko je rozpłaszczając. Smażymy z jednej strony około 2 minuty i przekładamy na drugą, po czym zmniejszamy lekko ogień i przykrywamy patelnię pokrywką na kolejne 2-3 minuty. Usmażone kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy, aby zdjąć nadmiar tłuszczu i od razu podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń