Do góry

Dania główne Przepis na:

Siekane kotleciki z kurczaka

Siekane kotleciki z kurczaka

Autor: xXOlenkaXx

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 11

Dodano: 21.05.2010

Odsłon: 5606

Według Cioci Godziszewskiej

Składniki

  • mięso z piersi z kurczaka pozbawione skóry, 40-45 dag
  • sól
  • pieprz
  • żółtka, 2
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • oliwa i masło, pół na pół
  • świeże żurawiny, szklanka
  • białe wytrawne wino, pół szklanki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Posiekane (ostrym nożem) mięso kropimy sokiem z cytryny, dodajemy żółtka, przyprawy, wyrabiamy masę. Dzielimy na 4 równe części, formujemy zgrabne kotlety, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.

  2. Oprószamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

  3. Gdy się dokładnie zrumienią z obu stron, przekładamy w ciepłe miejsce, trzymamy pod przykryciem.

  4. Do tłuszczu, w którym się smażyły, dorzucamy przebrane żurawiny, dodajemy otartą z cytryny skórkę, podlewamy szklanką wody i prużymy, cały czas mieszając, by rozprowadzić cały pozostały ze smażenia tłuszcz.

  5. Sos przecieramy przez sito, łączymy z winem, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku, zagotowujemy.

  6. Do sosu wkładamy kotlet, trzymamy na małym ogniu przez 3-5 minut.

  7. Podajemy z domowym grubym makaronem lub z kładzionymi kluskami i owocową sałatką.

  8. SMACZNEGO...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń