Do góry

Dania główne Przepis na:

Siekane kotleciki z kurczakiem, żółtym serem i kukurydzą

Siekane kotleciki z kurczakiem, żółtym serem i kukurydzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1441

Dodano:

Odsłon: 4518

Jeśli chodzi o siekane kotleciki z żółtym serem, najlepsze spotkałam w wykonaniu mojej teściowej i Marcina - tych dwoje naprawdę potrafi robić siekane kotlety! Są idealne: nie za twarde, nie za suche, nie rozpadają się, są ładnie zezłocone i idealnie usmażone w środku. Moja córeczka uwielbia takie kotleciki i nieraz prosi mnie, żebym takie zrobiła. Więc, chciał nie chciał (no dobra, chciał, bo sam bardzo lubił) musiałam się nauczyć :) Śmiem twierdzić że mi się udało. Nie jest to wersja kropka w kropkę taka, jaką robi moja teściowa, ale również bardzo podpasowała. Później dopiero okazało się, że nasze dwie wersje nieco się różnią, a dokładnie ona nie dodaje kukurydzy, tylko jajko :) Moja wersja jest bez jajek.

Składniki

  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 1 puszkę kukurydzy
  • 10-15 dag żółtego sera (jeśli bardzo lubisz żółty ser, daj go jeszcze więcej, nic się nie stanie)
  • 1 sporą cebulę
  • 3-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 czubate łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • olej do smażenia
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka kroimy w małą (ale bez przesady) kostkę. Kukurydzę odsączamy. Ser kroimy w kosteczkę wielkości około 0,5x0,5cm. Wszystko wrzucamy do miski.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Ostudzoną dodajemy do miski z kurczakiem, serem i kukurydzą.

  3. Zawartość miski mieszamy z majonezem. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz oregano. Odstawiamy na przynajmniej pół godziny.

  4. Na kilka minut przed smażeniem dodajemy mąkę ziemniaczaną i starannie mieszamy.

  5. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką mięso z dodatkami i formujemy na kształt placuszków. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron.
    Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podajemy gorące z ryżem i surówką.
    Na zimno zresztą też są bardzo dobre :)






    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń