Do góry

Dania główne Przepis na:

Siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera żółtego

Siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera żółtego

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 671

Dodano:

Odsłon: 3610

Bardzo smaczne kotlety siekane. Posmakują dzieciom a dorośli będą prosić o dokładkę :)

Składniki

  • 40 dkg mięsa surowego z kurczaka (np. z udek)
  • 1 jajko
  • 4 - 5 łyżek startego sera żółtego
  • 3-4 pieczarki
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka pokroiłam dość drobno na ok. 0,5-1 cm. Wbiłam jajko, dodałam żółty ser, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, łyżkę mąki i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.

  2. Wyrobiłam masę.

  3. Formowałam kotleciki o grubości 1 cm i obtaczałam w mące.

    Smażyłam na brązowy kolor.

  4. Notatki:
    * smażyć na średniej mocy ogniu
    * dodać ulubione przyprawy do drobiu, jeśli mamy ochotę
    * zamiast mięsa z uda kurczaka można dodać mięso z piersi kurczaka, tylko wtedy smażyć krócej
    * zamiast dodatków np. kaszy czy ziemniaków można podawać z samym sosem tzatziki, świetnie pasuje do tych kotlecików

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń