Do góry

Dania główne Przepis na:

sigara boregi...

Przepis dnia 2015-01-22
sigara boregi...

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 440 Ocena: 13873

Dodano: 19.01.2015

Odsłon: 45702

tureckie pieczone bądź smażone ruloniki z ciasta filo lub yufka nadziewane słonym serem typu feta. Bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno

Składniki

  • 6 arkuszy ciasta filo
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 średnia cebula pokrojona w plasterki
  • 1/2 sera typu feta
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • dodatkowo: 1 żółtko
  • czarnuszka
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. na maśle podsmażyć cebulę, dodać ciepłe utłuczone ziemniaki, pokruszony ser, sol, pieprz paprykę oraz natkę pietruszki. Wszytko dokładnie wymieszać.

  2. Na stole ułożyć dwa arkusze ciasta filo. Pokroić z góry do dołu na 4 pasy. Na górze umieścić nadzienie; zostawiając po bokach trochę wolnego miejsca i zwijać.

  3. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać czarnuszką i piec w piekarniku nagrzanym do 200st ok 15-18 minut na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń