Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Skandynawskie placki z łososiem"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 809
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 44
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9187
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 809
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 44
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9187
Składniki
Na patelni rozgrzej masło, wsyp ryż, mieszając, smaż kilka minut, aż stanie się szklisty. Następnie dolej bulion i gotuj ryż pod przykryciem do miękkości.
Dymki oczyść, posiekaj, trochę szczypiorku odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj z ryżem, zdejmij z ognia i dobrze wystudź. Żółty ser grubo zetrzyj. Do zimnej masy ryżowej dodaj jajka, mąkę i starty ser. Masę przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Łyżka nałóż porcje ciasta ryżowego. Uformuj owalne placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Jogurt połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny. Sos posól do smaku. Placki ryżowe podawaj z wędzonym łososiem oraz sosem jogurtowym. Posyp odłożonym szczypiorkiem.
Placki najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu. ok. 50 min 1 porcja zawiera ok. 425 kcal. Ok. 2,60 zł za porcję.Źródło: Tina