Do góry

Dania główne Przepis na:

Skromna potrawka z Kurczaka wg Jamie'go Oliviera

Skromna potrawka z Kurczaka wg Jamie'go Oliviera

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2300

Dodano:

Odsłon: 11676

Z niedzielnego obiadu zostały resztki pieczonego kurczaka. Dlaczego więc mamy je wyrzucać? Czas więc na przygotowanie potrawy z książki, którą ostatnio dostałam. Nawet się nie spodziewałam takiej eksplozji smaku. Przepis pochodzi z książki " GOTUJ SPRYTNIE JAK JAMIE"

Składniki

  • Resztki pieczonego kurczaka ( łącznie z kośćmi) ok. 300g.
  • 1 litr wody
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • oliwa bądź olej rzepakowy
  • 2 cebule
  • 3 duże marchewki
  • 2 ziemniaki
  • kilka gałazek świerzego tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 200 g małych pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • składniki dodane od siebie:
  • pieprz mielony
  • lubczyk suszony
  • sól
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zdejmij z 1 korpusu pieczonego kurczaka do 300g mięsa i odłóż na później.
    Włóż korpus i wszystkie pozostałe kości do dużego garnka i zmiażdż je np. tłuczkiem do ziemniaków.
    Zalej 1 litrem wody, doprowadź do wrzenia i gotuj bulion na wolnym ogniu co najmniej 30 minut, zdejmując szumowiny.
    W tym czasie pokrój w cienkie paski 4 plasterki boczku wędzonego i włóż do dużego szerokiego garnka na średnim ogniu z 1-2 łyżkami oleju bądź oliwy.
    Obierz 2 cebule, 3 duże marchewki oraz dwa ziemniaki i pokrój w kostkę o boku 2 cm.
    Włóż warzywa do garnka z boczkiem i dodaj kilka gałązek świeżego tymianku oraz dwa świeże listki laurowe.
    Podsmażaj 10 min, regularnie mieszając.
    Przekrój na pół 200 g małych pieczarek i dodaj do warzyw razem z mięsem kurczaka i 1 czubatą łyżką mąki.
    Zalej całość przez sito bulionem i gotuj na wolnym ogniu 40 min, aż zgęstnieje.
    Na koniec przypraw pieprzem, lubczykiem i szczyptą soli.
    Można podawać z ziemniakami, makaronami, puree a nawet ze świeżym pieczywem.
    Wspaniale kontrastuje smakiem z sałatką z kiszonych ogórków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 25 marca Zabieram ! Lubię WSZELKIE przepisy Jamie"go - są proste i smaczne. Dzięki :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 16 października 2016 Pyszne danie,też nigdy nie wyrzucam,ewentualnie piesiak zjada haha:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń