Do góry

Dania główne Przepis na:

Skrzydełka pieczone i marynata majonezowo-musztardowa

Skrzydełka pieczone i marynata majonezowo-musztardowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 789

Dodano:

Odsłon: 6585

Małe kęsy soczystego mięsa w smakowitej marynacie, świetne na obiad czy grilla

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • świeży tymianek
  • marynata: 2 łyżki stołowe majonezu
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Imbir, czosnek obrać zetrzeć na drobnych oczkach tarki i połączyć z resztą składników marynaty, wymieszać.

  2. Skrzydełka opłukać w zimnej wodzie usunąć ewentualne nieczystości, złożyć w "kieszeń". Zalać marynatą,wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i obsypać je tymiankiem. Piec 1 godzinę w 180 - 200 st. Po około 45 minutach pieczenia wyciągnąć i polać wytworzonym sosem własnym. Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika. Powinny byś przyrumienione i miękkie.


    Ps.
    Dopiekałam jeszcze 15 minut.. Sosem polewałam 3 razy, wówczas ładnie się upieką a nie będą spieczone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Patra1 25 lipca 2015 robię bardzo podobną marynatę, tylko daję jeszcze keczup:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń