Do góry

Dania główne Przepis na:

Skrzydełka podobno najlepsze

Skrzydełka podobno najlepsze

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 660

Podobno najlepsze - dlatego, że miałam surowych jurorów ok 10 osób 12-14 lat - stwierdzili, że są lepsze od KFC :)

Składniki

  • 1 kg bądź 2 kg (w zależności ile osób na 5 osób dorosłych radziła bym 2 kg)
  • Sól
  • Czerwona papryka
  • Vegeta
  • Mąką ziemniaczana - 5 łyżek
  • Mąka pszena ok 200 g + 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie proszek do pieczenia
  • Mleko bądź maślanka ok 250 ml
  • Dowolne przyprawy: czosnek granulowany, papryka ostra bądź słodka
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • papier do pieczenia
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Skrzydełka kroimy i osuszamy przekrawamy aby została mała pałeczka i cienka częśc skrzydełka ( tą cięką częśc można wykorzystać ale wiadomo jest w niej stosunkowo mało mięska) umyte skrzydełka przyprawiamy mieszanka dowolnych przypraw.

    Odstawiamy na godzinę.

    Przygotowujemy maceratę: wlewamy mleko, dodajemy przyprawy również do smaku 5 łyżek mąki ziemniaczanej oraz można dodać również łyżeczkę proszku do pieczenia dla utrzymania panierki. Dodajemy do tego nasze skrzydełka.

    Najlepiej przygotować sobie duże naczynie bądź jakiś..worek ? aby mniej się ubrudzić.

  2. Mąka plus mąka ziemniaczana do worka, kolejno przyprawy można dodać proszku do pieczenia do tego dajemy nasze skrzydełka tak po pare sztuk, żeby każde z nim elegancko obeszło panierką i panierowane skrzydełka wkładam na głeboki tłuszcz i smaże do złotgo koloru.



    Wysmażone juz skrzydełka wykładam na brytfankę wyścieloną papierem do pieczenia. Trzymam w piekarniku ok 20 min w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

    Podaje z sosami sa paaaaalce lizać !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń