Do góry

Desery Przepis na:

Skubaniec

Skubaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3253

Dodano:

Odsłon: 84779

Skubaniec, szarpaniec lub pleśniak, przypominacie sobie te nazwy??? Ciasto bardzo popularne w latach 80-tych.

Składniki

  • ciasto
  • 1\2 kg mąki
  • 1 margaryna
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • beza
  • 5 białek
  • 3\4 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • dodatkowo
  • 1 kg jabłek startych na tarce
  • Cynamon
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao), zagnieść. Składniki na bezę ubić. Podzielić ciasto na 3 części, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

OlkaBar 30 października 2018 Ja do ciasta dodaje powidla albo niskoslodki dzem zamiast jablek...a tutaj to taka szarlotka, ktora tez robie na bazie tego ciasta..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dodusia222 09 października 2016 ostatnio szukałam przepis na skubanka w necie nie mogłam znaleźć fajnego przepisu Twój natomiast jest super więc zabieram do ulubionych bo trzeba sobie przypomnieć smaki dzieciństwa !!!!

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 18 lutego 2014 mam nieco inny przepis na to ciacho, ale Twój zabieram, bo prezentuje się mega smakowicie :)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń