Do góry

Przekąski Przepis na:

Śląska sałatka ze śledziem

Śląska sałatka ze śledziem

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3902

Dodano:

Odsłon: 3447

Piątkowy smak kuchni mojej babci. Może sałatka trochę inna, bo babcina była pokrojona w kosteczkę i obficie zalana śmietaną... Ale smak pozostał

Składniki

  • filety śledziowe - mogą być matiasy na tackach - ok. 0,5 kg
  • ziemniaki - ok. 0,5 kg
  • cebula - dwie nieduże
  • gęsta, słodka śmietana - 4 - 5 łyżek
  • gęsty jogurt naturalny - 4 - 5 łyżek
  • koperek - pół pęczka
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śledzie pokrój na 4 - 5 cm kawałki, namocz w mleku lub wodzie na ok. godzinę. Ziemniaki średniej wielkości ugotuj w mundurkach.
    Śledzie opłucz i osusz, ziemniaki obierz jeszcze ciepłe i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w cienkie talarki. Ułóż na talerzu na przemian plaster ziemniaka, kawałek śledzia i plaster cebuli. Śmietanę wymieszaj z jogurtem, polej nie za mocno sałatkę, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń