Do góry

Dania główne Przepis na:

Slaski szlagier Rolada Kluski Slaskie Modro Kapusta

Slaski szlagier Rolada Kluski Slaskie Modro Kapusta

Autor: fasama78

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 111

Dodano: 06.02.2011

Odsłon: 22899

Prawdziwy slaski obiad

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mieso kroimy w plastry 1,5cm rozbijamy dosc mocno,pieprzymy smarujemy dosc grubo musztarda.Na kazdym placie miesa ukladamy pokrojone w paski ogorki papryke boczek lub kielbase i skorke od chleba,zawijamy i spinamy wykalaczkami lub wiazemy nicmi.Rozgrzewamy tluszcz bardzo mocno i zrumiieniamy rolady z kazdej strony( im mocniej zrumienimy tym ciemniejszy i lepszy sos,jak przepalimy to wszystko zgorzknieje) usmazone przekladamy do brytwanny lub innego naczynia do pozostalego tluszczu dolewamy troszke wode mieszamy i przelewamy do rolad.Rolady zalewamy bulionem i dusimy do miekkosci ok1,5godz.Gotowe rolady wyciagamy sos doprawiamy do smaku i zageszczamy maka wymieszana z woda.

  2. Kapuste siekamy wrzucamy do garnka zalewamy wrzatkiem az ja zakryje,solimy pieprzymy wrzucamy lisc laurowy1-2, ziele ang.4-5szt gotujemy do miekkosci ok 45-60min,odcedzamy.Boczek i 2 cebule kroimy drobno w kostke,zrumieniamy i dorzucamy do odcedzonej kapusty dodajemy jeszcze jedna surowa cebule pokrojona wkostke,2-3lyzki octu szcypta cukru sol pieprz,(mozna dodac lyzke majonezu i musztardy) mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze chwilke.Podajemy na cieplo.

  3. Ziemniaki gotujemy w solonej wodzie odcedzamy studzimy i przeciskamy przez praske do duzej miski.Dzielimy na 4czesci 1/4 wyciagamy i wsypujemy w to miejsce make ziemniaczana i jajko,zagniatamy na jednolita mase, formujemy kulki i gotujemy w solonej wodzie kiedy wyplyna wyciagamy.Podajemy polane sosem rolada i modra kapusta.Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagienka 09 lutego 2011 och...moja tesciowa jest ze slaska i jest mistrzynia tego obiadku...rolada kluski i modra kapusta-pycha!
A Ty zrobilas to po mistrzowsku!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 06 lutego 2011 Jestem ze Śląska i taki obiadek to rozkosz dla podniebienia :) Mój sposób na niego nieco się od Twojego różni, ale i tak mi ślinka leci jak na to zdjęcie patrzę :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 06 lutego 2011 Pyszności, prawdziwy polski obiad. U mnie skórkę chleba (zazwyczaj żytniego) dodaję zamiast mąki do sosu. Świetnie zagęszcza. Piekny kolor sosu na zdjęciu :) Pozdrawiam.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 lutego 2011 U nas takie roladki nazywamy zrazami, ale nie dodajemy skórki z chleba. Danie uwielbiane przez nas i polecam każdemu.Pozdrawiam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 06 lutego 2011 uwielbiam śląskie kluski. Kiedy jadę do rodziny do Katowic zawsze jest podawany taki obiadek.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń