Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śląski żurek z kiełbasą"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 125
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 125
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Składniki
Cebule oraz włoszczyznę obierz, opłucz, rozdrobnij. Żeberka pokrój na duże kawałki. Mięso oraz warzywa z włoszczyzny włóż do garnka. Dodaj przyprawy i 8 szklanek zimnej wody. Gotuj przez godzinę.
Wywar przecedź przez gęste sitko. Ponownie wlej do garnka. Wymieszaj go z zakwasem na żurek oraz roztartymi ząbkami czosnku. Gotuj około 10 minut. Białą kiełbasę pokrój w grubsze plasterki.
Zupę ostrożnie wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Mocno podgrzej. Gotowy żurek rozlej do miseczek. Do każdej porcji włóż kawałki białej kiełbasy.Źródło: Tina