Do góry

Dania główne Przepis na:

Śląskie danie czyli szałot i schabowy

Śląskie danie czyli szałot i schabowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 275

Dodano:

Odsłon: 6181

Jedną z ciekawych potraw z ziemniaka jest szałot Śląski. Pierwotnie podawany z okazji większych uroczystości, z biegiem czasu stał się posiłkiem codziennym. Powstało wiele odmian tej klasycznej sałatki jarzynowej ale my dzisiaj chcemy przedstawimy taką która idealnie pasuje do schabowego. Więcej na blogu: www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Szałot: 3 ogórki konserwowe
  • 1 duży płat czerwonej papryki konserwowej
  • 1 mała cebula
  • 100 gram groszku zielonego
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól oraz pieprz
  • Schabowy: 400 gramów schabu bez kości
  • 1 jajko
  • Mąka oraz bułka tarta do panierowania
  • Olej lub tłuszcz do smażenia
  • Sól oraz pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szałot:

    • Ziemniaki,marchewkę oraz jajko gotujemy do miękkości a następnie kroimy w kostkę
    • Ogórki oraz paprykę odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki
    • Cebule kroimy w kostkę, zasypujemy solą i zostawiany na około 10 minut
    • Pokrojone składniki wkładamy do miski do której dosypujemy odsączony groszek
    • Następnie do miski dodajemy majonez, przyprawy i całość mieszamy

  2. Schabowy:

    • Schab kroimy w plastry o grubości około 1 cm i rozbijamy na płaskie kawałki tłuczkiem do mięsa
    • Do roztrzepanego jaka dodajemy sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy
    • Kotlety panierujemy kolejno w mące ,roztrzepanym jajku i bułce tartej
    • Tak przygotowane mięso smażymy np. na rozgrzanym oleju przez około 5 minut po obu stronach
    • Porcję sałatki podajemy razem z kotletem schabowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń