Do góry

Dania główne Przepis na:

Śledź na dziko- Wielkopostny

Śledź na dziko- Wielkopostny

Autor:

Przepisów i artykułów: 497 Ocena: 9851

Dodano:

Odsłon: 8078

Bardzo stary i tradycyjny przepis na Wielki Piątek u mnie w rodzinie od lat.

Składniki

  • śledź z beczki mleczak 1 mały na jedą osobę, duży na dwie
  • cebula- u mnie czerwona
  • liść, ziele
  • woda
  • ocet
  • Pieprz
  • Ziemniaki
  • szczypior do dekoracji ewentualnie
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Już dawno chciałam odtworzyć ten przepis, musiałam wypytać się rodziny i mam! Śledź na dziko , który jadłam w Święta jako brzdąc.

    Kupiłam śledzia z beczki- ma być mleczak.

    Włożyłam go do wody na godzinę aby odrobinę zredukować sól generalnie ma być dość słony.

  2. Obrałam śledzia ze skóry, pokroiłam w dzwonka. W miseczce ułożyłam śledzia, cebulę w piórka- w oryginale powinna być biała, jeszcze ziele liść i pieprz.

    Zawartość zalałam zalewą- jedna część octu- cztery części wody- u mnie niecała szklanka wody przegotowanej dopełniona octem.
    Nie powinny leżeć w zalewie dłużej niż godzinę, na tym polega ich "dzikość"

    Ugotowałam trzy ziemniaki bez soli- na jedna osobę, odparowane i wytrząchane w garnku wyłożyłam na głęboki talerz...

  3. Ułożyłam śledzie i podlałam całość odrobiną zalewy z pod śledzia. Tradycyjnie na talerz nakłada się też cebulę- od siebie dodałam szczypior.
    Naturalnie słodkie ziemniaki wprost rewelacyjnie komponują się z zalewą z pod śledzia, a sam śledź ma niepowtarzalny smak.

    Są jeszcze dwie wersje tej potrawy :)
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (34)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

StaryMistrzunio 30 marca 2018 Podobny to jest ten przepis ale oryginał jest inny. Danie pochodzi z Rosji, do nas trafiło w czasie zaborów i jest popularne do dziś na terenie dawnego zaboru rosyjskiego. Śledź solony, wymoczony ,żeby nie by zbyt słony, ale nie może być niesłony. Cebula pokrojona w drobną kostkę. Woda może być zimna, albo przegotowana ostudzona około 1,25 litra na jednego śledzia, do tego ocet do smaku i cukier,żeby złamać kwas octu. Pieprz czarny mielony do smaku. Tylko tyle i aż tyle. Dodam, że w tamtych czasach było to danie ludzi biednych. Ziemniaki podajemy na oddzielnym talerzu suche nie tłuczone, albo polane tłuszczem z podsmażaną cebulką. Jak spożywać? Najlepiej wziąć dzwonko śledzia w rękę i go gryźć jak jabłko, z talerza zajadać tę zalewę i drugiego talerza ziemniaki. Jeśli ktoś toleruje mleko po śledziu to jest to najlepszy sposób, żeby po takim daniu nie chciało się pić. Po prostu zapić mlekiem, lub zjeść trochę mleka zsiadłego z ziemniakami.Latem najlepiej ziemniaki do mleka posypać świeżym koperkiem. Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 marca 2018 No masz, to "na dziko" trochę mnie zwiodło hehe. Może nie jest idealnie taki sam, ale znam ten przepis, a ja też każdą rybkę biorę bez względu na rodzaj przyrządzenia :D
U nas ziemniaczki lekko podsmażane, a reszta taka sama i też przepis sprzed lat, gdy babcia robiła :)
Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 19 marca 2018 no to padłam,ślinianki pracują w dołku mnie ssie...ale bym zjadła:)
pyyychaaaa:)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 19 marca 2018 Lubię śledzie, ale najlepiej jak są w occie lub w śmietanie, ciekawa propozycja, ale nie wiem czy dla mnie ;-) Odpowiedzi: 8 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń