Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledź na różowo

Śledź na różowo

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 894

Dodano:

Odsłon: 3682

Najlepiej by sałatka postała noc w lodówce wtedy składniki sie przegryzą.

Składniki

  • Śledzie - 6 płatów (ok 0,5 - 0,6 kg)
  • Buraki - 3 średnie
  • Ziemniaki - 3 (podobnej wielkości do buraków)
  • Szczypior - cały
  • Jajka - 4 sztuki
  • Jabłko - 1 duże
  • Jogurt naturalny typu greckiego (dla liczących kalorie) lub majonez
  • Sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku.
    Buraki umyć i piec w piekarniku (moje siedziały godz., ale zależy od wielkości - trzeba sprawdzać).
    Ziemniaki umyć i gotowac w mundurkach.
    Warzywa powinny być ugotowane ale dość twarde.
    Po przestygnięciu obrac i pokroić w kostkę, wymieszać.
    Jabłko obrac i pokroić w drobniutką kostkę, można zetrzeć, ale wtedy trzeba odcisnąć sok.
    Dodać śrledzie równiez pokrojone w kostkę i posiekany szczypiorek
    Całość doprawić solą i pieprzem.
    Dodać 3 łyżki jogurtu lub majonezu.
    Na wierzch położyć jajka (jak na zdjeciu) można różnież posiekać drobniutko i zrobić z nich "pierzynkę".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń