Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledź siekany

Śledź siekany

Autor:

Przepisów i artykułów: 818 Ocena: 15881

Dodano:

Odsłon: 31748

Prosta, szybka sałatka śledziowa. Takie śledzie podaje się na Szabat, a więc jest to przepis z kuchni żydowskiej.

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych ( matiasów )
  • 3 średnie cebule
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki cukru
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe zalałem zimną wodą ( śledzie muszą być przykryte ), odstawiłem na pół godziny. Przełożyłem na sito i odsączyłem, delikatnie osuszyłem ręcznikiem papierowym.
    Następnie posiekałem w drobną kostkę. Cebulę po obraniu i ugotowane na twardo jajka również posiekałem na drobną kostkę. Dodałem do śledzi, wymieszałem. Wlałem oliwę i ocet, dodałem cukier. Jeszcze raz dokładnie wymieszałem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 03 grudnia 2015 Zdecydowane NIE dekoracji. Ślimaki zeżarły mi większość tegorocznych upraw ogrodowych, stąd mój wstręt do nich. Reszta pyszna, ale dekorację, błagam, zmień ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 21 lutego 2015 Pyszny! ja się dam posiekać za takiego śledzika ;)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 21 lutego 2015 Ja jeszcze dodaję pokrojonego ziemniaczka ugotowanego w łupince oraz majonez. Też jest pychota. :))) Odpowiedzi: 1 ▼

19 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń