Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledź solony z beczki w korzennej zalewie.

Śledź solony z beczki w korzennej zalewie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 541 Ocena: 9556

Dodano:

Odsłon: 428

Zainspirowała mnie Fafiatko swoim przepisem na dzikiego śledzia,w końcu udało mi się kupić i odtworzyć mój smak z dziecińtwa,kiedy takie śledzie jadało się z ziemniakami i dodatkiem kiszonej kapusty z beczki.smak niezapomniany , pozwoliłam sobie przypomnieć i Wam podać:)

Składniki

  • ZALEWA
  • 1,5 l wody
  • 1,1/2 szkl octu
  • cukier 3,5 kopiate łyżki
  • cebula 3 szt średnie
  • ziele 8 szt
  • Liść laurowy 3 szt.
  • kolendra łyżeczka
  • Goździki łyżka
  • anyżek 1 kwiat
  • gorczyca łyżeczka
  • śledzie z beczki 3 szt
  • śmietana 18 % 150ml
  • pieprz 1/2 łyżeczki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie oczyścić,wybrać mlecz i ikrę,osobno dać do moczenia w zimnej wodzie.
    Ze śledzi wybrać kręgosłup,a same nie przepoławiając moczyć w zimnej wodzie 3-4 godz.co jakiś czas zmieniając im wodę.

    Śedzie podzielić na trzy kawałki.

    Przygotować zalewę,wodę,ocet oraz przyprawy zagotować,dodać cebulę pokrojoną w pórka i pogotować około 10min.doprawiając przyprawami do smaku.
    Zalewa ma mieć korzenny smak i aromat,ma być słodko-kwaśna.

    W naczyniu na spód ułożyć cebulę z zalewy,nasiona i inne przyprawy.Na nie poukładać śledzie,na wierzch znów przyprawy i cebulę z zalewy.

    Zalać zalewą,przykryć i wynieść w chłodne miejsce na 24godz.

    Wymoczony mlecz i ikrę obrać z błonki,zmiksować lub rozetrzeć widelcem z dodatkiem śmietany.

  2. Wymoczone śledzie ułożyć na talerzu lub półmisku.
    Mlecz z ikrą zmiksować ze śmietaną,polać po śledziach.
    Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.




    Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 marca Nawet ta cebulka w kształcie rybki xD Zamierzone, czy przypadek? ;)

Pyszne jedzonko, ale wiadomo, że każdy śledzik jest super :D
Odpowiedzi: 12 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 marca Dzieki , ze dodłas ten przepis, byłam bardzo ciekawa twojej wersji tej potrawy, no i ta utarta ikra z mleczem, jak wspominala moja mama, REWELACJA! Odpowiedzi: 8 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń