Do góry

Dania główne Przepis na:

Śledź w occie

Śledź w occie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11040

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Śledź w occie"

Składniki

  • 10-12 surowych filetów śledziowych
  • 10 dag mąki żytniej
  • masło klarowane
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 15 dag cukru
  • 150 ml octu
  • 150 ml wody
  • 6-8 goździków
  • 3-4 gwiazdki anyżu
  • 1-2 czerwone cebule
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dokładnie płuczę filety, zalewam je wodą, moczę. W woreczku mieszam mąkę, pieprz, sól. Osuszam śledzie papierowym ręcznikiem, wkładam do torebki, dobrze obtaczam panierką.

  2. Smażę śledzie na maśle na dużym ogniu, ok. 2 min z każdej strony, przekładam na talerz. W garnuszku zagotowuję cukier i ocet, dodaję wodę, goździki, anyż.

  3. Ostudzone śledzie zalewam chłodną marynatą, układam na filetach krążki cebuli, wstawiam do lodówki na noc. Osączone z marynaty kładę na pajdzie razowego chleba.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń