Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą

Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1469

Dodano: 28.03.2018

Odsłon: 6900

Tradycyjne Polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą

Składniki

  • 300g filetów śledziowych a'la Matias (lub marynowanych w oleju)
  • ok. 250g gęstej śmietany 18% (mały kubeczek)
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 winne jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 średnia cebula, posiekana i sparzona wrzątkiem
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka szczypt przyprawy korzennej
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • świeża zielenina do dekoracji
  • chrupiące pieczywo
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę.
    Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki, wkładamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy przyprawę korzenną, listek i ziele angielskie - odstawiamy na min. 30 minut do zamarynowania.

  2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz jabłko - mieszamy.

  3. Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej.
    Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną, czerwoną papryką pokrojoną w kosteczkę.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 marca Tydzień śledziowy na portalu jak widać hehehe.
Fajny przepis, też robimy z jabłkiem i cebulą, no i koniecznie trochę czegoś ostrego xD
Odpowiedzi: 14 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń