Do góry

Przekąski Przepis na:

śledź w sosie curry-prosty i pyszny

śledź w sosie curry-prosty i pyszny

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 7450

Łatwy w przygotowaniu, tani i pyszny.

Składniki

  • śledź matias, 300-400g
  • cebula duża, 1szt
  • śmietana 18% lub w wersji light jogurt naturalny, 300ml
  • majonez, 200-250ml
  • Ogórek kiszony, 2-3szt
  • przyprawa curry, płaska łyżeczka do herbaty
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie odlać z zalewy a następnie opłukać i namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Po wymoczeniu wyjąć z wody i osuszyć na papierowym ręczniku.

  2. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę.

  3. Śledzie pokroić na kawałki ok. 2cm. Wymieszać z cebulą i ogórkami.

  4. Śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem, dodać curry i jeśli ktoś lubi łyżkę stołową musztardy. Curry dodawać ostrożnie bo nadmierna ilość sprawi że sos będzie gorzki. Najlepiej dodać najpierw pół łyżeczki, spróbować, jeśli ktoś lubi bardziej intensywny aromat dodać jeszcze trochę.

  5. Sos mieszamy ze śledziami połączonymi z ogórkami i cebulą i odstawiamy na pół godziny żeby się wszystko ładnie przegryzło. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń