Do góry

Przekąski Przepis na:

śledź w zalewie z cebulą

śledź w zalewie z cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 193

Dodano:

Odsłon: 9385

na każdą okazję

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. umyć płaty śledziowe i pokroić je na kawałki. Włożyć je do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę.

  2. Przygotować zalewę z octu, wody, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych. Gotować pod przykryciem, doprowadzić do wrzenia i po 2 minutach wyłączyć. Ostudzić.

  3. Śledzie wyjąć z wody, włożyć najlepiej do szklanego naczynia, zalać ostudzoną zalewą, przykryć i odstawić do lodówki na dobę.

  4. Po upływie doby obrać cebulę i pokroić w łódeczki, włożyć do głębokiego talerza. Posypać po całej powierzchni solą, pozostałymi przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, wymieszać i odstawić na godzinę. Skruszoną cebulę zalać szklanką oleju.

  5. Przygotować 2 półlitrowe słoiki. na dno położyć przyprawioną cebulę, następnie 3-4 kawałki śledzia. znowu cebulę i tak do samej góry słoika. Wypełnić 2 słoiki i na koniec zalać olejem, który został w talerzu.

  6. Tak przygotowane słoiki włożyć do lodówki, po odczekaniu kolejnej doby śledzie są gotowe do jedzenia. Z własnego doświadczenia wiem, że im dłużej przegryzają się w słoiku tym są lepsze.Zdarzyło mi się jeść je dopiero po 3 tygodniach i były pyszne.

  7. Według tego przepisu można przyrządzić inne ilości śledzi, zachowując odpowiednią proporcję przypraw i składników. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń