Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie Cześka – w majeranku

Śledzie Cześka – w majeranku

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 235

Takie śledzie co rok na święta Wielkanocne przygotowywał Ś.P wujek Czesiek . Robi się je bardzo szybko i z małej ilości składników. Możemy kontrolować ich wyrazistość za pomocą octu dodawanego do zalewy. Skusicie się ?

Składniki

  • 3 średnie cebule
  • 500 g filetów śledziowych alla matjas
  • 1 -2 płaskie łyżki majeranku
  • pieprz kolorowy – świeżo zmielony
  • sól
  • 1/2 szkl oleju rzepakowego
  • Zalewa: 1/2 szkl wody
  • 2 łyżki octu – można więcej bądź mniej
  • 5 ziaren ziela angielksiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki curku
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Śledzie namocz w wodzie przez 12 h w lodówce. Odsącz i osusz

    2. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki

    3. Cebulę obier i pokrój w cieniutkie półplasterki

    4. Do rondelka dodaj składniki zalewy i lekko podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. Ostudź

    5. Do miski dodaj pokrojone śledzie, cebulę, przyprawy , olej oraz zalewę. Wymieszaj. Odstaw do lodówki na 12 godzin

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń