Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie korzenne

Śledzie korzenne

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 399 Ocena: 6795

Dodano: 28.11.2017

Odsłon: 13611

Śledzie korzenne

Składniki

  • 3 solone filety śledziowe
  • 1 czerwona cebula
  • garść rodzynek
  • 4 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego)
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika (polecam zrobić samemu, bez cukru)
  • 1 liść laurowy
  • pieprz (opcjonalnie)
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalewamy letnią wodą, odstawiamy. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do oleju wsypujemy przyprawę, mieszamy. Do miski wrzucamy śledzie, odcedzone rodzynki, liść laurowy, cebulę, olej z przyprawą korzenną, wszystko dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do słoika i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem można je jeszcze posypać świeżo mielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń