Do góry

Przekąski Przepis na:

śledzie matiasy na zakąskę

śledzie matiasy na zakąskę

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1444

Dodano:

Odsłon: 19284

takie śledziki są pyszne na zakąskę do zimnej wódeczki ale też i na kolację np. do razowego chleba.................SMACZNEGO!!!

Składniki

  • filety śledziowe 10 sztuk
  • cebula biała 4 średnie
  • oliwki zielone 10 dag
  • pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • olej rzepakowy 2 szklanki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. filety śledziowe "matiasy" wymoczyć w letniej wodzie z 3 razy zmieniając wodę co 30 minut, następnie wylac je na sito aby odciekły z wody.......

    cebulę białą drobno pokroić w kostkę, oliwki zielone nadziane papryką odlac z zalewy i każdą przekroić na "4" części.......


    do miski wsypać cebulę, oliwki, wsypać grubomielony pieprz, cukier, wlać sok z cytryny, zamieszać

  2. dodać pokrojone na 1 cm paski filety - ja kroję nożyczkami wprost do cebuli............

    wlać olej, delikatnie zamieszać, łyżką przyklepać na wierzchu i schować do lodówki najlepiej na całą noc

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń