Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 73670

Dodano:

Odsłon: 2021

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na śledzie z rodzynkami – po sułtańsku, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi (w co wątpię), to polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 400 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych
  • około 100 g rodzynek
  • około 250 g cebuli
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • do smaku sól, pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

  2. Cebulę kroję w cienkie półplasterki (piórka). Następnie cebulę smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut, tak aby cebula się zeszkliła.
    Do zeszklonej cebuli dodaję miód, koncentrat pomidorowy, rodzynki, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam. Całość jeszcze smażę około 3 minut i odstawiam do wystudzenia.

  3. Końcowe przygotowanie śledzi z rodzynkami:
    Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 2 centymetrów i przekładam do miski.
    Do śledzi dodaję wystudzoną cebulę i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie odstawiam na około 2 godziny aby przeszły smakiem.

    Śledzie po sułtańsku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń