Do góry

Dania główne Przepis na:

Śledzie po szwedzku

Śledzie po szwedzku

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 13

Dodano:

Odsłon: 3667

Bardzo smakowite urozmaicenie nudnych śledzi w oleju.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w garnuszku, zagotować, wyłączyć i pozostawić do ostudzenia.

  2. Filety umyć w zimnej wodzie, pokroić na dzwonka i w szklanym naczyniu (miseczka lub słoik) układać na przemian z cienko pokrojonymi plastrami czerwonej cebuli. Cebuli nie żałować. Zalać wszytko marynatą i pozostawić w lodówce na minimum 4 dni, a najlepiej około tygodnia.

  3. Doskonale smakują z kruchym pieczywem szwedzkim i kieliszkiem zimnego akwawitu (jeśli nie ma, może być czysta wódka). Cała tajemnica tej receptury polega na proporcjach wody, octu i cukru w marynacie. Podawać na półmisku ozdobione krążkami cebuli i świeżym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 29 lutego 2012 Przestań wszystko krytykować - skoro nie próbowałaś, po co taki komentarz? I akurat zebrało Ci się na komentowanie moich przepisów właśnie dzisiaj?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 13 kwietnia 2011 Brzmi smakowicie ,napewno wypróbuję.Do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 19 października 2010 Przepraszam, ale chlapnęłam głupotę. Oczywiście chodzi o filety z MATJASA, a nie żadnej makreli. Z zalewy rozumiem przez to z beczki lub czegoś podobnego. Jeszcze raz przepraszam wszystkich.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń