Do góry

Dania główne Przepis na:

Śledzie słodko-kwaśne

Śledzie słodko-kwaśne

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 229

Dodano:

Odsłon: 4035

Smaczne, kolorowe bardzo szybkie w wykonaniu:)

Składniki

  • Płarty śledziowe a''la matias, 1 kg
  • cebula biała, 5-6 szt
  • olej, ok 1 szklanki
  • ocet, ok 2-3 łyżki
  • Miód, 3-4 łyżki
  • koncentrat pomodorowy, średni słoiczek
  • sól i pieprz do smaku
  • Listek laurowy i ziele angielskie (opcjonalnie), po 2 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe zalewam zimna wodą i odstawiam na 2 godzinki, w tym czasie przygotowuje cebulkę. Cebulę obrać, pokroić w niezbyt drobną kostkę, na patelni rozgrzać cały olej i zeszklić cebulkę dorzucając do niej listki laurowe i ziele angielskie. Gdy cebulka będzie już przezroczysta dodajemy do niej 2-3 łyżki wody, ocet, miód i koncentrat. Smażymy jeszcze przez chwilę do odparowania płynów (powinno być dość gęste), próbujemy, ma mieć wyraźny słodko-kwaśny smak. Odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Płaty śledziowe osączamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko posypujemy pieprzem naturalnym. Kroimy na ok 1,5-2 cm kawałki i układamy w słoiku lub większym pojemniku warstwami na zmianę z przestudzoną cebulą.

  3. Śledzie odstawiamy do lodówki, są gotowe do spożycia już po przygotowaniu, ale najlepiej smakują po 2-3 godz jak smaki się przegryzą. Może się wydawać, że cebulki jest dużo, ale jest ona tak doprawiona i przetworzona że smakuję nawet i bez śledzików:) Śledzie można trzymać w lodówce nawet do 5-7 dni (chociaż najczęściej znikają już po 2:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madzia1208 06 października 2010 Mam taki przepis.Śledziki są pycha:+)))Zawsze robię je na święta Bożego Narodzenia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń