Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w oleju z cebulą na święta

Śledzie w oleju z cebulą na święta

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 68366

Dodano:

Odsłon: 7603

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszne śledzie marynowane w oleju. Śledzie są bardzo smaczne i jeżeli, ktoś jeszcze nie robił takich śledzi, to polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 1 kg solonych filetów śledziowych a’la matias
  • około 400 g cebuli
  • szklanka dobrego oleju (250 ml)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 70-80 ml)
  • około 1 łyżeczki pieprzu grubo mielonego (może być kolorowy)
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

    Następnie śledzie osączam z wody i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym.

  2. Śledzie kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski.
    Cebulę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do śledzi.

  3. Dodaję olej, sok z cytryny, pieprz i dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie przekładam do słoika, zakręcam i wstawiam do lodówki na około 3 dni.

    Po 3 dniach (a nawet troszkę wcześniej), śledzie są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń