Do góry

Desery Przepis na:

Śledzie w serowym koszyczku

Śledzie w serowym koszyczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Śledzie w serowym koszyczku"

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 1-2 korniszony
  • 3 filety śledziowe
  • wcześniej dobrze wymoczone
  • 1 puszka drobnej białej fasoli
  • sól
  • pieprz
  • 1 słoik (5 dag) kaparów
  • 10 dag majonezu
  • 1-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 15 dag parmezanu
  • koperek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 60 minut

  2. Ziemniaki obrać, gotować 15 minut, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Korniszony i filety śledziowe pociąć w kawałeczki. Fasolę opłukać na sitku zimną wodą, odsączyć. Kapary odsączyć. Majonez wymieszać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przygotowane wymieszać z sosem majonezowym.

  3. Na patelnię wsypywać kolejno po 4 dag startego parmezanu. Podgrzewać 4-6 minut. Stopiony ser przelać na pergamin i rozsmarować, formując krążek. Kiedy przestygnie, ale będzie jeszcze elastyczny, przełożyć go na odwróconą do góry dnem szklankę i uformować koszyczek. Zostawić, aż wystygnie i stwardnieje.

  4. Gotowe koszyczki ostrożnie zdjąć ze szklanek i napełnić sałatką. Udekorować koperkiem.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń