Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie w śmietanie z gruszką i granatem

Śledzie w śmietanie z gruszką i granatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 722 Ocena: 48024

Dodano:

Odsłon: 173

Moja mama w Wielki Piątek zawsze przygotowywała śledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem. Pojawiały się one u nas na stole także w Środę Popielcową i Wigilię Bożego Narodzenia. Te tradycyjnie i prosto przyrządzone śledzie to jeden z moich smaków dzieciństwa, których się nie zapomina. Pewnie dlatego w okresie postu najczęściej przygotowuję śledzie w ten sam sposób co mama. Tym razem jednak postanowiłam nieco zmodyfikować przepis bazowy. Zamiast jabłka pojawiła się gruszka, zdecydowałam się też dodać owoc granatu, który sprawia, że sałatka nie tylko dobrze smakuje, ale i ładnie wygląda.

Składniki

  • śledzie solone 4 płaty (pojedyncze)
  • cebula 1 sztuka
  • gruszka 1 sztuka
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • dodatkowo:
  • świeży owoc granatu 1 sztuka
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śledzie zalewamy wodą, odstawiamy na 2- 3 godziny. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki o długości 2 cm.
    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy na sitko i przelewamy wrząca wodą. Sparzoną cebulę pozostawiamy do wystudzenia.
    Zimną cebulę łączymy z kawałkami śledzia, dodajemy śmietanę i jogurt. Do tak przygotowanej sałatki ścieramy chwilę wcześniej obraną gruszkę*, mieszamy całość.
    Taka kolejność działań zapobiegnie ciemnieniu gruszki.
    Sałatkę odstawiamy na godzinkę do lodówki. Przed podaniem dekorujemy ziarnami granatu.

    * Gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 25 kwietnia Ale świetne połączenie! :) Finezyjny śledzik :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 19 kwietnia Z granatem musza sie wybornie komponowac!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 18 kwietnia Uwielbiam sledzia w smietanie z jablkiem i cebulka, ale pomysl z gruszka i pestkami granatu tez mi sie bardzo podoba. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń