Do góry

Dania główne Przepis na:

śledzie w tomacie

śledzie w tomacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 7538

Doskonałe na kolację wigilijną i każdy postny dzień, ale nie tylko Proste w przygotowaniu, smaczne w jedzeniu

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. do rondla wlewamy olej, lekko podgrzewamy, wsypujemy marchew i pod przykryciem dusimy aż marchew będzie na pół miękka. Następnie dodajemy pokrojone w półplastry cebulę i dusimy aż cebula będzie miękka. Gdyby potrawa przywierała do dna można podlać odrobinę wody. Co chwilkę radzę potrawę przemieszać.

  2. W międzyczasie opłukane śledzie kroimy - ja kroję na paseczki szer. ok.2 cm - oczywiście "na oko" i odkładamy na talerz niech spokojnie czekają :)

  3. Kiedy marchew z cebulą są miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy przez ok. 2 min. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

  4. Wystudzony tamat i pokrojone śledzie układamy warstwami w słoju lub od razu w salaterce, w której będą podane na stół. Ja układam w słoju, bo najlepsze są następnego dnia po "przegryzieniu" się:)

  5. Można danie udekorować dowolnie wg własnej inwencji. Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń