Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w zalewie octowej.

Śledzie w zalewie octowej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2190

Dodano:

Odsłon: 663

Dobre na postne dni.

Składniki

  • -Śledzie solone na wagę - 1 kg
  • -Cebula - 1 szt
  • -Marchew średnia - 1 szt
  • -Liść laurowy - 2 szt
  • -Ziele angielskie - 4 szt
  • -Pieprz ziarnisty czarny - 10 szt
  • -Cukier - 2 łyżeczki
  • -Sól - do smaku, w razie potrzeby
  • -Woda - 0,5 l
  • -Ocet - 3/4 szklanki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie plasterki.
    Zagotować zalewę (woda, sól, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, marchew, cebula).
    Zalewę gotować około 5 minut. Po wyłączeniu dodać ocet i wymieszać.

  2. Śledzie wymoczyć w wodzie, wypłukać i odsączyć.
    Włożyć do słoika i zalać wystudzoną zalewą.
    Na wierzch dać łyżkę oleju kujawskiego.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń