Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w zalewie olejowo octowej.

Śledzie w zalewie olejowo octowej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1320 Ocena: 15923

Dodano:

Odsłon: 28955

Przepisów na zrobienie marynowanych śledzi w zalewie octowej jest mnóstwo. Ja zrobiłam śledzie według domowego, starego przepisu, takie najzwyklejsze, prosto z beczki, solone, wymoczone, oczyszczone z wnętrzności i obrane ze skóry.

Składniki

  • 4 duże śledzie ze skórą (bez głów)
  • pół cebuli czerwonej
  • pół cebuli białej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • Zalewa octowa:
  • pół szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • pieprz w ziarenkach
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie obieramy ze skóry, czyścimy, myjemy, kroimy na kawałki i moczymy w zimnej wodzie 3 godziny, po półtorej godziny wymieniamy wodę na świeżą. Po okresie moczenia odciskamy z wody i wykładamy na durszlak żeby ociekły z wody. Ocieknięte kawałki śledzia wkładamy do miski i zalewamy olejem oraz wsypujemy połowę pokrojonej w pół plastry cebuli i mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny.

  2. W między czasie zagotowujemy wodę na zalewę z drugą połową pokrojonej cebuli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalewę doprawiamy do smaku cukrem i solą. Po zagotowaniu się zalewy wlewamy ocet i pozostawiamy do wystudzenia.

  3. Po 2-3 godzinach kawałki śledzi wkładamy do 2 litrowego słoja, przekładamy warstwy śledzi plasterkami cebuli, liśćmi laurowymi,zielem angielskim i pieprzem zalewamy olejem w którym się moczyły. Tak ułożone śledzie zalewamy ostudzoną zalewą octową. Słoik zakręcamy i odstawiamy w kuchni na dobę lub dwie doby żeby śledzie zmiękły. Po tym czasie wstawiamy słoik do lodówki.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 31 sierpnia 2017 Pyszne,dla mnie zdecydowanie za mało cebuli,ale to już kwestia "gustu smakowego" Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń