Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w zalewie pomidorowej

Śledzie w zalewie pomidorowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 115

Dodano:

Odsłon: 14078

Najlepsze następnego dnia, kiedy się "przegryzą". Przepis moja mama dostała od koleżanki, od tamtego czasu regularnie pojawia się na naszym stole.

Składniki

  • 1 kg. płatów śledziowych
  • 4 duże cebule
  • 2 małe przeciery pomidorowe
  • ZALEWA
  • 0,5 szkl. octu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 szkl. oleju
  • kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić (na półplasterki, ćwierć plasterki, w kostkę - wg uznania) i zeszklić na oleju.

  2. Składniki zalewy gotować 10 minut - przestudzić.

  3. Płaty śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Do wystudzonej zalewy dodać koncentraty i dobrze wymieszać, następnie dołożyć cebulę i pokrojone płaty jeszcze raz wymieszać.

  4. Salaterkę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin (lub całą noc), żeby składniki się "przegryzły".

  5. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń