Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie wigilijne z tymiankiem

Śledzie wigilijne z tymiankiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48359

Dodano:

Odsłon: 4706

Od kilku lat obowiązkowo na naszej Wigilii.

Składniki

  • śledzie solone 1.5 kg
  • jabłka w czerwonej skórce 2 szt
  • cebula duża 3 szt
  • jogurt naturalny 4 łyżki
  • śmietana 18 % 2 łyżki
  • zalewa: woda 1 l, ocet winny 1/4 szkl, liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca, , cukier 1 łyżka, pieprz w ziarnach, tymianek
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śledzie zalać letnią wodą, moczyć 24 godziny.
    Zalewa: zagotować wodę z octem i przyprawami. Wystudzić.
    Cebulę pokroić w półplasterki i sparzyć gorącą wodą, przestudzić. Jabłka w skórce przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
    Wymoczone śledzie kroić na kawałki, układać w dużym słoiku, na przemian z cebulą i jabłkami.

  2. Całość zalać marynatą i zakręcić słoik.
    .

  3. Śledzie są dobre po 24 godzinach. Wówczas należy odsączyć marynatę, śledzie zalać jogurtem połączonym ze śmietaną. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń