Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie z żurawiną i rodzynkami

Śledzie z żurawiną i rodzynkami

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 656 Ocena: 12976

Dodano: 23.10.2015

Odsłon: 7647

Przepis dla lubiących śledzie na słodko.

Składniki

  • 500 g płatów śledziowych matiasów
  • 3 duże czerwone cebule
  • pół szklanki żurawiny
  • pół szklanki rodzynek
  • 300 ml pomidorowej passaty
  • pół łyżeczki tabasco
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 łyzki oleju rzepakowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny.
    Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki.
    Rodzynki i żurawinę zalałem gorącą wodą i zostawiłem na około 20 minut,
    odcedziłem na sicie.
    Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, żurawinę, tabasco. Wszystko razem dusiłem 2 minuty, wlałem passatę, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty.
    Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem.
    Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń