Do góry

Dania główne Przepis na:

Śledzik w śmietanie z ogórkiem konserwowym, jabłkiem i cebulką

Śledzik w śmietanie z ogórkiem konserwowym, jabłkiem i cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 2579

Dodano:

Odsłon: 654

Pyszna propozycja na sledzia. Zachecam do spozywania na obiad, wraz z goracymi ziemniaczkami puree- rewelacja.

Składniki

  • platy sledziowe z zalewy solnej 500 g
  • 1 srednia cebula, pol jablka, 4 ogoreczki konserwowe
  • ocet, pieprz
  • smietana 18% 200 ml, majonez 2 kopiaste lyzki, 1 lyzeczka musztardy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sledzie moczymy w zimnej wodzie przez godzine i odsaczamy na sicie.
    Wykladamy je na talerz, skrapiamy octem i zostawiamy na 15 minut.

    Cebulke drobno kroimy, dajemy na sito, sparzamy wrzatkiem i zostawiamy do odsaczenia.

    Polowe jabluszka obieramy, scieramy na grubych oczkach. Ogorki konserwowe takze scieramy na grubych oczkach.

    Smietane mieszamy z majonezem i musztarda, doprawiamy pieprzem i dodajemy do tego cebule z jablkiem i ogorkiem - mieszamy.

    W polmisku ukladamy warstwami sledzie i smietane.

    Odstawiamy do lodowki do nastepnego dnia.


    Bardzo zachecam Was do przygotowania tego typu sledzika na piatkowy obiad. Bedzie pysznie smakowalo z goracymi ziemniaczkami puree.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń