Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzikowe szaleństwo z włoską nutą

Śledzikowe szaleństwo z włoską nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 2733

Pyszny śledzik inaczej ...

Składniki

  • płaty śledziowe delikatnie marynowane, 10 szt/duże
  • suszone pomidory /płatki, spora duża garść
  • suszona papryka /płatki, spora duża garść
  • czosnek, 2 ząbki
  • cebula, 1 duża szt
  • zioła powansalskie mieszanka, duża łyżka
  • oliwa z oliwek extra v. lub olej, wg uznania
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. cebulę pokroić w piórka lekko posolić i odstawić na 2 3 godziny aż puści sok następnie odcisnąć sok - najlepiej przez ścierkę. Wszystkie przyprawy i przeciśnięty czosnek wymieszać.

  2. W naczyniu / pojemniku układać na przemian płaty śledziowe i posypywać obficie przyprawami i przekładać cebulą. na końcu całość zalać oliwą z oliwek. Całość odstawić na ok 3 dni do przegryzienia smaków.

  3. Zamiast oliwy z oliwek można użyć oczywiście zwykłego oleju - wersja tańsza. Z cebulą doradzam się pobawić tak przygotowana jest krucha i pozbawiona goryczy. Czasem tuż przed podaniem dodaję kilka oliwek. Jeśli lubicie pikantne smaki to można do marynaty dodać skrojona ostrą papryczkę. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 25 lutego 2012 polecam naprawdę znikają błyskawicznie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń