Do góry

Desery Przepis na:

Ślimaczki biszkoptowe

Ślimaczki biszkoptowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Ślimaczki biszkoptowe"

Składniki

  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • aromat cytrynowy. Krem: opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij na sztywno w osobnym naczyniu. Do żółtek dodaj stopniowo przesianą mąkę, kakao, kilka kropli aromatu, a następnie, delikatnie mieszając, dodawaj białka.

  2. Wylej ciasto na blachę wyłożoną pergaminem i piecz 15 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto ułóż razem z papierem na czystej lnianej ściereczce, zwiń ciasno, odstaw do ostygnięcia. Zagotuj mleko i przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu. Przykryj.

  3. Masło zmiksuj. Dodawaj do niego po łyżce chłodnego budyniu. Zmiksuj. Możesz dodać kilka łyżeczek cukru pudru, jeśli lubisz bardzo słodki krem. Wystudzone ciasto pokrój w paski, posmaruj kremem, zwiń w ślimaczki, ozdób.

  4. CZAS: około 1,5 godziny

  5. Ważne

  6. Wszystkie dodawane do ciasta biszkoptowego muszą mieć temperaturę pokojową. Jeśli więc planujesz upiec to ciasto, jajka wyjmij z lodówki kilka godzin wcześniej.

  7. Najpierw ubij na sztywno białka ze szczyptą soli, a dopiero potem dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając. Wiele gospodyń twierdzi, że lepszy jest biszkopt z ciasta ubijanego ręcznie.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń