Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 577
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 916
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 232
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 577
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 916
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 232
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie roztopić masło i odstawić do ostygnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Wyłożyć masę makową, zostawiając trochę wolnego ciasta na brzegach.
Następnie zwinąć ciasto (razem z papierem) w roladę.
Potem pokroić roladę na plastry o grubości 3 cm i poukładać je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ślimaczki piec ok. 20-25 minut. Po ostudzeniu można je polukrować. Smacznego :)