Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ślimaczki porzeczkowo-marcepanowe"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 161
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 161
Składniki
Mąkę wymieszaj w miseczce z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dolej 200 ml lekko podgrzanego mleka oraz olej. Wbij jajko i zagnieć ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 minut).
W tym czasie marcepan pokrój w kostkę, dodaj jajko i utrzyj mikserem na gładką masę. Wymieszaj ją z konfiturą. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na kwadratowy placek (ok. 30x30 cm) na stolnicy lekko oprószonej mąką. Placki posmaruj masą marcepanowo-porzeczkową, pozostawiając wolne brzegi (po ok. 1 cm z każdej strony). Zwiń. Roladę potnij na 15 plasterków. Nóż od czasu do czasu posypuj mąką, aby ciasto nie kleiło się do niego.
Ślimaczki ułóż na 2 blachach przykrytych pergaminem. Zachowaj spore odstępy. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz po około 15 minut. Lekko przestudź.
Cukier puder utrzyj z 2-3 łyżkami wrzątku na gładki, lśniący lukier. Posmaruj nim gotowe ślimaczki. Odstaw na kilkanaście minut. Podawaj, kiedy ciastka są jeszcze lekko ciepłe.
ok. 1 godziny i 25 minut 1 sztuka ok. 210 kcalŹródło: Tina