Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ślimaczki w lukrze"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Przygotuj ciasto: stop połowę masła. Dolej do niego mleko, lekko podgrzej. Do miseczki wsyp mąkę, 3 łyżki cukru, szczyptę soli. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Odstaw na ok. 10 minut.
Do miseczki z sypkimi składnikami wlej masło z mlekiem. Dodaj drożdże i jajko. Zagnieć ciasto. Odstaw je na około 40 minut, do wyrośnięcia. Resztę masła stop. Pomarańcze obierz, miąższ potnij na kawałeczki. Resztę cukru wymieszaj z cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj go masłem. Posyp cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym oraz kawałeczkami pomarańczy. Placek zwiń. Pokrój na 12 plasterków. Blachę wyłóż pergaminem. Ustaw w niej pionowo ślimaczki. Piecz je 30 minut w temp. 190 st. Wystudź. Oblej lukrem.Źródło: Tina