Do góry

Desery Przepis na:

Ślimaczki z cynamonem

Ślimaczki z cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 323

Dodano:

Odsłon: 161

pyszne buleczki drożdżowe z cynamonem..

Składniki

  • Mąka pszenna – 50 dag
  • Drożdże –3 dag
  • Jajko – 1 szt
  • Mleko-1/4 litra
  • Cukier – 10 dag
  • Sól- 1/2 łyżeczki
  • Masło – 10 dag
  • Cukier waniliowy –1 łyżeczka
  • Do smarowania:
  • Masło – 5 dag
  • Do posypania:
  • Cukier - 10 dag
  • Cynamon – 1,5 Łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże wymieszane w letnim mleku, rozpuszczone ostudzone masło, sól, cukry, jajko i wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto drewnianą łyżką. Gdy będzie odstawało od brzegów przykryć i odstawić w ciepłym mi9ejscu do wyrośnięcia na ok. 60minut. Gdy podwoi swoja objętość wyłożyć na podsypaną mąką stolnice, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 cm. Posmarować ciasto stopionym masłem i posypać cynamonem z cukrem.
    Tak przygotowane ciasto zwinąć w ciasny rulon i pokroić na plastry 2 cm.
    Ułożyć je na natłuszczonej blasze , i jak troszkę podrosną piec je ok. 25 minut w 200stC.
    Wyjąć i ciepłe posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń