Do góry

Desery Przepis na:

Ślimaki drożdżowe z rabarbarem

Ślimaki drożdżowe z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 132

Dodano:

Odsłon: 1498

Ślimaki z rabarbarem to połączenie słodkiej bułki i kwaśnego rabarbaru- połączenie idealne! Sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek, a także w podróży :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3/4 kg mąki
  • 0,5 kostki drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • Nadzienie:
  • 15 łodyg rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka masła
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • odrobina wrzątku
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej mleko.

  2. Zalewamy drożdże rozpuszczoną margaryną z mlekiem, mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży (dodajemy tylko tyle aby rozpuścić drożdże).

  3. Jajka mieszamy trzepaczką z cukrem, cukrem waniliowym i solą.

  4. Dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę mleka z margaryną, mieszamy.

  5. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianym mieszadłem, aż do utworzenia kuli.

  6. Przykrywamy ścierką, odstawiamy na 2-3h w ciepłe miejsce.

  7. Obieramy rabarbar, kroimy na małe kawałki.

  8. Dodajemy cukier i cukier waniliowy.

  9. Rozpuszczamy masło.

  10. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy na dwie połowy, jedną zostawiamy w misce.

  11. Drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt i smarujemy masłem.

  12. Wykładamy rabarbar na ciasto (wcześniej odlewamy wodę z rabarbaru).

  13. Zawijamy ciasto wzdłuż krótszego boku.

  14. Kroimy na części (pokroiłam na 16 sztuk).

  15. Wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika o temperaturze 50°C na około 30 minut.

  16. Zajmujemy się drugą połową ciasta, wykonujemy ponownie instrukcje 11-15.

  17. Kiedy ślimaki wyrosną, zmieniamy temperaturę na 150°C i pieczemy przez 15 minut, studzimy.

  18. Cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody i mieszamy, aż powstanie gęsty lukier. Upieczone drożdżówki smarujemy lukrem.

  19. W tym przepisie skorzystałam z przepisu na drożdżówkę z kruszonką :) Z tej porcji wyszły mi 32 drożdżówki. Na blogu znajdziecie więcej zdjęć i inne przepisy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 09 maja O widze, ze sa rozchwytywane, to ja tez poprosze :-) Idealne buleczki :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 maja Hmmm, trzy ... a może nie. Sześć sztuk poproszę zamiast kolacji ;) Pyszne ciacho, a rabarbar już nam młody się pojawia :) Pychotka :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń