Do góry

Desery Przepis na:

Śliwka w czekoladzie

Śliwka w czekoladzie

Autor: asia27

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano: 19.02.2011

Odsłon: 3470

Ciemne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym z dodatkiem suszonych śliwek smakuje jak popularne słodycze

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 5 białek ubić na sztywna pianę - dodać cukier (3/4 szk) i po jednym żółtku. ubijać dodawać mąkę tortową (4 łyżki) i ziemniaczaną (1,5 łyżki), kakao i proszek do pieczenia. wszystko delikatnie wymieszać. piec ok 30 min w temperaturze 180 C.

  2. Mleko, cukier (3/4 szklanki) gotować na wolnym ogniu. Dodać rozmieszany w małej ilości mleka budyń oraz mąkę (2 łyżki). wymieszać i wszystko gotować na wolnym ogniu. Ostudzić i zmiksować z tłuszczem. Na koniec dodać całe jajko i chwile miksować.

  3. suszone śliwki zalać wrzątkiem na 10 min. odcedzić i pokroić na drobne kawałki.

  4. krem wyłożyć na biszkopt. na kremie ułożyć kawałki śliwek.

  5. Czekolady rozpuścić na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej z 125 g margaryny, przestudzić i lekko gęstą wylać na śliwki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolerancja 19 lutego 2011 mam przepis na podobne ciasto , jesli można coś zasugerowac to ja kupuję sliwki kalifornijskie , są dardzo mieciutkie i nie trzeba moczyc pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń