Desery Przepis na:
Śliwka w czekoladzie

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2
Dodano: 19.02.2011
Odsłon: 3470
Składniki
- mąka tortowa, 4 łyżki
- mąka ziemniaczana, 1,5 łyżki
- kakao, 2 łyżki
- jajka, 5
- cukier, 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
- mleko, 1 szklanka
- budyń śmietankowy, 2 łyzki
- jajko, 1
- masło roslinne, 250 g
- mąka przenna, 2 łyżki
- suszone sliwki, 400 g
- czekolada deserowa, 2 tabliczki
- Czekolada mleczna, 1 tabliczka
- margaryna, 125 g
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
5 białek ubić na sztywna pianę - dodać cukier (3/4 szk) i po jednym żółtku. ubijać dodawać mąkę tortową (4 łyżki) i ziemniaczaną (1,5 łyżki), kakao i proszek do pieczenia. wszystko delikatnie wymieszać. piec ok 30 min w temperaturze 180 C.
-
Mleko, cukier (3/4 szklanki) gotować na wolnym ogniu. Dodać rozmieszany w małej ilości mleka budyń oraz mąkę (2 łyżki). wymieszać i wszystko gotować na wolnym ogniu. Ostudzić i zmiksować z tłuszczem. Na koniec dodać całe jajko i chwile miksować.
-
suszone śliwki zalać wrzątkiem na 10 min. odcedzić i pokroić na drobne kawałki.
-
krem wyłożyć na biszkopt. na kremie ułożyć kawałki śliwek.
-
Czekolady rozpuścić na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej z 125 g margaryny, przestudzić i lekko gęstą wylać na śliwki.
Komentarze do przepisu (3)

apolonia12 24 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Mniam-mniam ;-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

tolerancja 19 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
mam przepis na podobne ciasto , jesli można coś zasugerowac to ja kupuję sliwki kalifornijskie , są dardzo mieciutkie i nie trzeba moczyc pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 19 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Pychotka!0 Kto głosował? | Odpowiedz